На велосипедска тура во Крушево, градот има голем неистражен потенцијал

Крушево е се’ уште недоволно истражен терен од страна на патеки за планински велосипедизам. Околината на Крушево нуди голем потенцијал и на тие предели се организираат многу велосипедски и планинарски тури, а секако и дел од активностите на фестивалите на отворено When in Krusevo и Крушево низ корија.

Овој потенцијал на Крушево беше препознат од страна на странските донатори и општина Крушево обележи и подготви патеки во должина од 42 километри.

Прочитајте повеќе: When in Krusevo – светот на адреналинот а едно место

#Крушево нуди возбудливи патеки за незаборавно велосипедско доживување низ прекрасните планински предели. Турите започнуваат од историскиот Мечкин Камен, поминуваат покрај Спомен куќата на Тоше, манастирот „Св. Преображение“, Македониумот и останатите Крушевски знаменитости, а вклучуваат и офроуд делови низ дебелата сенка на Крушевската корија. Нудат спектакуларен поглед кон #Крушево и целата дестинација, при што неизбежно е да се направи некоја фотографија во преубавата природа.
#LRCP #ЕУзаТЕБЕ #ОдржливиИнвестиции #ПотпроектНаНеделата #ОпштинаКрушево
– пишуваат од Канцеларијата на Проектот за локална и регионална конкурентност во чии рамки општинта ги означи велосипедските патеки.

Прочитајте повеќе: Велосипедизам во Крушево

И покрај овие 42-километарски патеки тие се само мал дел од понудата на Крушево. Колку за илустрација Крушево низ корија и When in Krusevo во своите тури користат и предели кои се подлабоко во крушевската корија.

Планинскиот велосипедизам е уште една алтернатива во авантуристичката понуда на градот. Доколку доаѓате без велосипед тогаш можете да изнајмите во Центарот за авантуристички туризам во самиот центар на градот или во хотел Панорама спа.

Share on:

Музејска тура

Музејска тура – FEEL HISTORY се организира за 10 – 12 лица, со посета на сите музеи во град Крушево. Почнува од 10.00 часот пред Столбот на Крушевската Република, Посета на црките Св. Никола и Св. Јован – музеј на икони, Локум и кафе во автентичен амбиент на староградска крушевска куќа, Посета на музејот на Илинденското востание – леарница и збирка оружје од 1903 г. Посета на куќата во која живеел Никола Карев и споменикот на Никола Карев, Посета на споменикот Илинден и гробот на војводата Питу Гули, Посета на спомен куќата на Тоше Проески, Посета на музејот на Никола Мартиноски, Традиционелен ручек во автентичен амбиент на староградска куќа.

Во цената на турата се вклучени: влез во музеите, кафе, традиционален ручек и водич. (крушевска пита, проја, погача, крушевски колбаси, крушевско овчо сирење, ребра од фурна, гурабии со домашно слатко, домашна ракија). Турата се изведува исклучително со лиценциран локален туристички водич.  Времетраење на турата е 5 часа. Турата е пешачка и спаѓа во категории лесни тури. Цена 15 евра, со 15% попуст за рана уплата и за групна уплата.

Резервации на: contact@feelkrusevo.com

Share on:

Манастирска тура

Манастирска тура – SECRET PLACES се организира за 6 – 10  лица, со посета на четирите цркви во градот (Св. Никола, Св. Јован, Св. Богородица и Св. Тројца) и трите манастири (Св. Спас, Св. Василиј и Св. Преображение). Почнува од 10.00 часот пред столбот на Крушевската Република. Со посета на Св. Никола каде се наоѓаат мошти на Св. Климент, Посета на Св. Јован каде се наоѓа галеријата на икони од 17-ти век, Посета на Св. Богородица, Патување до манастирот Св. Преображение, кафе кај Крстот, Посета на Св. Тројца, Патување до Св. Спас, Пешачење до Св. Василиј, Манастирски ручек во Св. Василиј, (манастирска погача, селски леб, козјо сирење на плотна, овчо кисело млеко, шумски печурки на плотна, манастирска ракија, ребра од фурна, тавче гравче).

Враќање до Крушево. Во цената на турата се вклучени: превоз, кафе, традиционален ручек и водич. Турата се изведува исклучително со лиценциран локален туристички водич. Времетраење на турата е 5 часа. Турата е комбинирана, пешачка и со организиран превоз со мини комбе. Категорија – лесна тура. Оваа тура може да заврши со пешачење до Мечкин Камен и превоз до центарот на градот. Категорија – средно тешка. Цена 15 евра, со 15% попуст за рана и за групна уплата.

Резервации на: contact@feelkrusevo.com

Share on:

ВЛАШКА ТУРА

Влашка тураFEEL TRADITION се организира за 10 – 12  лица, со посета на објекти од традиционалната влашка култура. Почнува од 10.00 часот пред столбот на Крушевската Република. Посета на музејот на Никола Мартиноски и галеријата на влашки носии, Посета на влашката црква Св. Јован каде се наоѓа галеријата на икони од 17-ти век, Попатно застанување кај маалска чешма БУША, Посета на традиционална крушевска куќа – кафе, локум – Куќата на Пренда, Посета на леарницата – куќата на Вана Лапе, Посета на гробот на Питу Гули, Посета на гробното место на Тоше Проески, Посета на споменикот Илинден, Пешачење до Крушевското езеро, Посета на бачило.

Закуска на бачило или во крушевска влашка куќа (во зависност од временските услови) влашка погача, симитчиња, козјо сирење на плотна, овчо кисело млеко, ракија, ребра од фурна, компири на жар, печена тиква. Во цената на турата се вклучени: влез во музеи, кафе, традиционален ручек и водич. Турата се изведува исклучително со лиценциран локален туристички водич. Времетраење на турата е 5 часа. Турата е пешачка и спаѓа во категорија – лесна тура. Цена 15 евра, со 15% попуст за рана уплата и за групна уплата.

Закуска на бачило или во крушевска влашка куќа (во зависност од временските услови) влашка погача, симитчиња, козјо сирење на плотна, овчо кисело млеко, ракија, ребра од фурна, компири на жар, печена тиква. Во цената на турата се вклучени: влез во музеи, кафе, традиционален ручек и водич. Турата се изведува исклучително со лиценциран локален туристички водич. Времетраење на турата е 5 часа. Турата е пешачка и спаѓа во категорија – лесна тура. Цена 15 евра, со 15% попуст за рана уплата и за групна уплата.


Закуска на бачило или во крушевска влашка куќа (во зависност од временските услови) влашка погача, симитчиња, козјо сирење на плотна, овчо кисело млеко, ракија, ребра од фурна, компири на жар, печена тиква. Во цената на турата се вклучени: влез во музеи, кафе, традиционален ручек и водич. Турата се изведува исклучително со лиценциран локален туристички водич. Времетраење на турата е 5 часа. Турата е пешачка и спаѓа во категорија – лесна тура. Цена 15 евра, со 15% попуст за рана уплата и за групна уплата.

Резервации на: contact@feelkrusevo.com

Share on:
Викенд во Крушево

Викенд во Крушево

error

Уживате во нашиот сајт? Споделете да дознаат и другите. :)