Илинденско востание од 1903: историски пораки и значење

За време на Илинденското востание најголемиот успех бил постигнат во револуционерниот округ Крушево. Во летото 1903, на оваа територија е формиран штаб на востанието предводен од раководителот на револуционерните окрузи од Крушево Никола Карев. Подоцна Карев станал претседател на новооформената Крушевска Република. Тој го напишал Крушевскиот Манифест кој што повикувал на сите луѓе кои што живеат во Македoнија, без оглед на вероисповест и етникум, да му се придружат во борбата за слобода.

На 02.08.1903, на денот на Христијанскиот празник св. Илија, околу 750 револуционери го нападнале Крушево. После неколкучасовни битки градот бил преземен од Отоманите. Во месноста наречена Гумење бунтовниците ја креирале Крушевската Република, која што постоела во периодот од 03.08.1903 до 13.08.1903. 

Републичката организација на локалните власти била импресивна. Главните револуционери се погрижиле за безбедноста на граѓаните, додека Советот на Републиката се состоел од 60 члена со што имало по 20 членови од секоја етничка заедница во Крушево (Македонска, грчка и влашка)

Изненадената Турска влада презела опширни воени мерки да го задуши востанието: 176,000 војници, 3,700 коњаница и 444 топови биле испратени во Македонија. После жестоки и херојски битки во близина на Слива и Мечкин Камен, Турските сили успеале да ја уништат Крушевската Република и ја покажале нивната вообичаена суровост во справувањето со бунтовниците во Крушево и другите места. Како резултат, 201 заедници биле избришани, 12,400 куќи биле изгорени до темел и преку 70,000 луѓе останале бездомници, додека 8,816 биле убиени. Иако 30,000 лица избегале од нивните домови да избегнат одмазда, цената била превисока. 

Мечкин Камен – во чест на македонскиот отпор

Востанието предизвикало огромен интерес во Европа. Весниците го следеле текот на активностите одблизу со голема симпатија. Тие штампале детали од суровите масовни одмазди изведени од Турците кон населението во бунтовничките делови. Следел моќен бран на протести од познати писатели, активисти, политичари и други. Меѓу водечките претставници биле Лав Толстој, Максим Горки, Анатол Франц, Жан Жауре, Виктор Бернард, Артур Еванс, Хенри Бреилсфорд, Џорџ Клеменсе и други. 

Во Британија, Франција, Италија и Америка биле основани „Македонски одбори“, кои што организирале масовни митинзи за поддршка на македонските бунтовници. Слични активности биле преземани и во Русија и Романија и други држави низ светот.

После неуспехот на востанието македонските револуционери направиле напори да ги прочистат своите редови. На Рилскиот конгрес (одржан во 1905 година во Манастирот Рила во Пиринска Македонија), покрај разликите во интереси на двете страни, имало генерално осудување на надворешните влијанија особено на Бугарскиот суд, а крајната цел – ослободување на Македонија – била потврдена. 

Share on:

Кога е основано Крушево?

Многу научници кои што пишувале за Крушево, мислеле дека Крушево било нова населба основана во 18ти век, со наслување на Влашките одгледувачи на говеда во оваа област. Подоцна се докажало дека Крушево е многу постара населба.

Последните достапни документи потврдуваат дека Крушево е за прв пат спомнато во 1767 година како мезра (место без популација кое што понекогаш е населувано и подоцна мигрирано, или никогаш не било населено, но требало да биде дадено во сопственост на земјопоседник со цел да се насели) во сопственост на земјопоседникот Хусеин Бег, заедно со Прилеп и другите села.

Има и други турски и други извори кои што тврдат дека Крушево постоело како населба долго пред 18ти век. Изгледа дека првите жители на Крушево биле Македонци кои што го дале името на оваа населба. 

На почеток, Крушево било мала населба за одгледување говеда, а брзиот раст е поврзан со населувањето на Власите во 18ти век, за потоа да следи бројна македонска популација. Најголемиот број на Власи дошле од Москополе, Албанија, и други региони, бегајќи од Отоманската опресија, додека Македонците се од Дебарскиот регион и други места од западна Македонија кои исто така бегале од насилството барајќи подобар живот. Меѓу нив имало вешти трговци (особено меѓу Власите), а исто така имало и доста занаетчии, одгледувачи на стока, професии кои што дале одреден карактер на градот.

Share on:

Споменик Слива, каде што Илинденското востание било задушено

Споменикот Слива е уште едно обележје на славното историско минато на Крушево. Тој се наоѓа на околу 3 километри од градот и во себе носи богата историска вредност.

Споменик „Слива“

Споменикот „Слива“, заедно со Мечкин Камен го обележуваат последниот отпор на македонскиот народ во Илинденското востание. При нападот на турискиот аскер на 12-ти август 1903 година на „Слива“ и Мечкин Камен се воделе последните битки на востаниците и борци за слобода. На овие две места востанието било конечно задушено после 10 дена слободно Крушево.

Секој 2-ри август, кога се одбележува празникот Илинден, на ова место се полага свежо цвеќе. Но, ова место е многу популарно затоа што се наоѓа на патот кон манастирот Св. Преображение, а учесниците во планинарски и велосипедски тури на фестивалот на отворено When in Krusevo поминуваат покрај оваа точка и оддават почит на паднатите борци.

Препорачуваме да направите една голема прошетка до манастирот Св. Спас и да застанете покрај ова место. Таму ќе ја почувствувате историјата, ќе го доживеете херојството и ќе сфатите зошто Крушево во себе носи големо историско и културно богатство.

Share on:

ИСТОРИЈА НА КРУШЕВО ДЕЛ 3: Култура, литература, вековна традиција

Продолжение на ИСТОРИЈА НА КРУШЕВО ДЕЛ 2: Економскиот развој на Крушево

Култура

Во однос на културата во Крушево, важно е да се споменат неколку важни настани:

– 1769 година кога Власите од Москополе на чело со поп Томо ги донеле нивните икони и книги и ја основале црквата св. Никола, првично изградена во периодот помеѓу 1770 и 1780 година, а првите служби биле на грчки јазик. Со доаѓањето на Мијаците, кои биле најпознати ѕидари, почнале да се градат камени и цврсти згради, па така црквата св. Никола била обновена во 1831 година. 
– Во 1837 година црквата св. Никола била зографисана и бил завршен убавиот иконостас од даборез во ореово дрво кој бил изработен од познатиот резбар Петре Гарката и неговиот син кои биле Мијаци, а една година претходно, во 1836 година бил изграден манастирот св. Спас, во близина на Крушево.
– Истата година 1837 во Крушево имало седум свештеници. Некои од нив биле и учители кои одржувале настава во црквата и учеле на псалтир и наусница. Подоцна наставата ќе се одржува во приватни куќи се до изградбата на училиштата.
– Во 1860 година во Крушево веќе имало класно училиште со машки и женски ученици, каде доаѓале и ученици од Битола и Прилеп. Основното училиште и прогимназијата во тој период се издржувал од приходите родителите на учениците и од подароците на богатите трговци и занаетчии.

Интересен е да се спомене фактот дека речиси сите дојдени Власи во Крушево знаеле да зборуваат повеќе јазици, што им помогнало во понатамошно културно издигнување. Самиот факт што многу крушевчани во првата половина на деветнаести век биле титулирани со “почетни”, “почтенородни”, “благородни”, “кир”, “чорбаџии”, и “стопани” ја покажува не само нивната стопанска, туку и нивната културна вредност. Во Крушево имало лица кои се интересирале и претплатувале на новоиздадени книги. Тогаш малку книги биле издавани и малку лица се интересирале за новоиздадените книги, но од Крушево честопати и ало претплатници.

Ние уживавме во нашето заедничко патешествие низ историјата на Крушево. Ајде, заедно да продолжиме!!!

Share on:
Викенд во Крушево

Викенд во Крушево

error

Уживате во нашиот сајт? Споделете да дознаат и другите. :)