Крушево е една од најатрактивни дестинации за авантуристички туризам во светот. Според природните услови спаѓа во едно од најбезбедните и поволните за полетување и слетување, а инфраструктурата која се подготвува треба целосно да го изгради ова полетиште како топ 3 дестинации во светот.

Крушево е местото каде во 2019 година се одржа 16-тото Светско првенство во параглајдинг, а во 2021 ќе се одржи Светското првенство во змејарство. Секоја година, почнувајќи од април, Крушево е исполнети со професионални и аматерски параглајдеристи и авантуристички туристи се до месец октомври.

Полетувалиштетот за параглајдинг се наоѓа на 1 400 метри надморска висина во близина на историското место и споменикот Мечкин камен. На самото полетувалиште има вештачка трева која го прави самото место за полетување на параглајдери и змајари многу побезбедно.

Полетиштето е пристапно и до него води асфалтен пат и истото е оддалечено од градот околу 3 километри. Во околината на полетиштето нема карпести предели што го прават полетиштетот исклучително безбедно.

Во близина на ова полетувалиште има уште едно кое служи како алтернативе при евентуални неповолни услови на местото каде е поставена вештачка трева.

Слетиштето е дел од долината Пелагонија. Местата каде следуваат параглајдеристите е блиску до регионалниот па ткој води до Крушево.

Општина Крушево дополнително ќе го опреми полетувалиштето со поставување на двојно поголема вештачка трева и изградба на објект за неопходните потребите меѓународните параглајдинг првенства.

Параглајдинг авантурата можете да ја пробате и вие! Секоја година во рамки на фестивалот When in Krusevo тандем летањето со падобран е една од најголемите атракции. Но, ако не ви се чека до тогаш исконтактирајте не’ по телефон, мејл, ФБ или Инста и ќе ви организираме тандем летање со членовите на клубот за параглајдерство Хели ХЦ

Викенд во Крушево

075 251 133
vikendvokrusevo@yahoo.com, vikendvokrusevo@gmail.com
https://www.facebook.com/WeekendInKrusevo/
https://www.instagram.com/vikend.vo.krushevo/

Викенд во Крушево

Викенд во Крушево

error

Уживате во нашиот сајт? Споделете да дознаат и другите. :)