Крушевска сабја – специјалитет кој не се пропушта

Крушевската сабја е едно од најуникатните традиционални јадења во крушевските ресторани, а овој специјалитет се подоготвува и служи само во етно ресторанот Крушевска Одаја.

Во оваа објава накратко ќе ви го претставиме рецептот и начинот на подготовка на Крушевската сабја и ќе ви дадеме висока препорака штом сте во Крушево да го пробате.

Сабјата се подготвува со три различни вида на месо. Пилешко, свинско месо и мелено месо. Потоа се става кромид, тиквички, зелена пиперка и домат.

Во процесот на придотвување најпрво се става меленото месо на скара, потоа пилешкото и на крајот свинското. Исто така, според рецептот на ресторанот Крушевска Одаја, лепчето се става малку на скара заедно со доматот, тиквичката, зелената пиперка и кромидот. Сите овие намирници не се служат свежи, туку минално запечени на скара.

По печењето парчињата месо и зеленчук се редат на сабја и од таму името Крушевска сабја. Кога ќе се наредат месото и зеленчукот на сабјата таа е спремна за послужување.

Повеќе детали за ова јадење на линкот подолу и не заборавајте кога сте во Крушево да го пробате овој специјалитет.

https://www.facebook.com/jasakammakedonijasitel/videos/995753150519097/UzpfSTcwMjE1NjM5OTkyNzg0ODoxOTgwMzA1ODAyMTEyODk1/

Share on:
Викенд во Крушево

Викенд во Крушево

error

Уживате во нашиот сајт? Споделете да дознаат и другите. :)