Светски познат уметник од Крушево – Никола Мартиноски

Меѓу најпосетените места во Крушево е галеријата на слики на познатиот сликар Никола Мартиноски чија работа го прави еден од најистакнатите фигури во македонската култура во 20-от век.

Покрај големите дела на Мартиноски, како сликата „Мајка со дете“, во галеријата посетителот може да дознае многу за македонскиот начин на живот за време на 20-от век.

Дел од ентериерот на староградск крушевска куќа

Галеријата е основана во 1968, а најстариот цртеж датира од 1928-ма година.

„Мајка со дете“

Авторот Никола Мартиноски е роден во 1903-та година, на 15 август, само неколку дена по задушувањето на Илинденското востание. Родум е од Крушево.

Своето образование го здобил во Букурешт, Романија, и Париз, Франција и веднаш по завршувањето започнал со свои изложби.

Неговите дела, покрај во Крушево, се изложени во музеи во други градови од државата.

Никола Мартиноски

Галеријата Никола Мартиноски е отворена за посетители од вторник до недела од 9 до 16 часот.

Share on:
Викенд во Крушево

Викенд во Крушево

error

Уживате во нашиот сајт? Споделете да дознаат и другите. :)