Месец на ремек дело

Во најкраткиот месец од годината имавме еден несекојдневен настан кој се протегаше сите 28 дена.

Во месец февруари се прикажаа најдобрите три филмови од Берлинскиот филмски фестивал за човекови права. Се емитуваа филмовите „Aya“, „A House Made of Splinters“ и „Backlash: Misogyny in тhe Digital Era“.

Филмовите зборуваа за човековите права, нивното нарушување и избликот на поединци кои ги победиле сите притисоци од општеството. Филмовите беа едно ремек-дело за нас.

Крушевчани проследија приказни од ширум Светот и ја гледаа борбата на главните актери од најмала до најголема возраст.

За нас најинтересна беше последната проекција во која видовме закани, насилство и дискриминација на жени во образованието, политиката и други области преку социјалните мрежи. Backlash: Misogyny in the Digital Era е филм кој претставува еден современ проблем, кој, истовремено, е многу актуелен. Многу луѓе, не само жени, се соочуваат со насилство преку социјалните мрежи.

Настанот го организираа Амбасадата на Германија и Младински Сојуз – Крушево, а филмовите се прикажуваа во 6 градови во Македонија.

Проекциите се одржаа во една од најубавите згради во Крушево. Фотографија подолу

Share on:
Викенд во Крушево

Викенд во Крушево

error

Уживате во нашиот сајт? Споделете да дознаат и другите. :)