Еден е Тоше… Помина уште еден роденден

Во снежно Крушево се одбележа уште еден роденден на Тоше. Со негови фанови од државата и странство Тоше Проески повторно живееше преку своите песни.

Снежно утро со густа магла. Студено време кое ги натера крушевчани и посетителите на градот да стават уште еден слој облека на себе додека се упатуваат кон спомен куќата „Тодор Проески“. Времето најавуваше студ, додека во нашето срце е уште поладно затоа што од 2007 година го нема нашиот пејач и голем хуманитарец.

Луѓето се упатуваат најпрво кон Тошевото вечно почивалиште. Палат свеќа и размислуваат колку е жалосно што ова младо момче денес можеше да има над 40 години. Чувство на студенило ги обзема сите негови фанови – „Како можеше да се случи?“ тоа што се случи пред 15 години – се прашуваат сите.

Спомен куќата „Тодор Проески“, вториот дом на Тоше, подготвува програма во која негови фанови, колеги и уметници ќе ги отпеат неговите песни, ќе насликаат негов портрет и ќе доловат моменти кои потсетуваат на неговата големина.

Со самиот влез во спомен куќата се чувствува топлина. Нашите срца се затоплуваат затоа што го чувствуваме неговото присуство преку песните кои се емитуваат постојано во спомен куќата. Поминуваме покрај изложба која отсликува љубов за Тоше, а негови колеги го започнуваат настапот. Ги пеат неговите песни и навираат толку емоции. Сите слушаме внимателно, потпевнуваме затоа што неговите песни никогаш нема да загинат.

Изложба на Марија Бојковска

Се стоплуваме во душата, затоа што Тоше замина, но неговите песни се безвременски. Сите во еден глас, во своите мисли се уверуваме дека Тоше има само датум на раѓање.

Но, не само неговите песни, на одбележувањето на неговиот роденден илустрирана е неговата хуманост. Редици луѓе чекаат во ред да донираат крв, да покажат хуманост и така да изразат чест кон Тоше. Тоше беше хуманитарец, тоа сите го знаеме, беше ангел, го знаеме и тоа, но не знаеме за многу негови добри дела. Неговите песни милуваа душа, а добрите дела спасуваа животи – то е наследството на Тоше Проески.

Помина уште еден 25 јануари, а Крушево размислуваше и зборуваше за Тоше. Се разбудија многу емоции, а ние како негови фанови се сеќававме на спомените од него. Тоше продолжува да живее преку неговите песни, но и сите познати и непознати дела.

Share on:
Викенд во Крушево

Викенд во Крушево

error

Уживате во нашиот сајт? Споделете да дознаат и другите. :)