Специјалитет со 100-годишна традиција – крушевски локум

Ако сте дошле во Крушево и си заминете без да си купите локум, тогаш… исто како и да не сте биле.

Ова е мотото на најголемиот број на туристи на Крушево, пред се’ домашни. Во недела продавниците во Крушево се преполни и се купува до последната кутија локум. Се купува за себе, за пријатели, за роднини и за многу луѓе што нарачале и не смееме а да не им купиме.

Инаку, крушевскиот локум е фамилијарна традиција долга повеќе од 100 години. Овој специјалитет во меѓународни рамки се доживува како македонска верзија на турски специјалитет.

Потребните состојки за подготовка на локумот се познати, но начинот на кој се подготвува е тајна и затоа вкусот е толку неодолив.

Ќе ви раскажам една лична приказна. Летово ги посетив Апартмани Наде во населбата Езерски лозја во Струга. Како благодарност за прекрасното сместување и топлиот однос си однесов локум. Според крушевските верувања на овој начин соодветно се заблагодарив за топлиот пречек и пријатниот престој.

Не правете и вие грешка, драги наши, дојдете во Крушево купете си, или нарачајте по ваш пријател или познаник.

Сотир Габелоски

Share on:
Викенд во Крушево

Викенд во Крушево

error

Уживате во нашиот сајт? Споделете да дознаат и другите. :)