Липа

Стеблото на липата може да порасне и до 30 метри, а чајот кој се подготвува од ова растение има прекрасна портокалова боја.

Липата помага во намалување на крвниот притисок и е добра за намалување на болка на заб со самото оплакнување на устата.

Растението се користи и во производството на таблети. Има три видови за оваа намена кои се употребуваат:

  1. Ситнолистеста (Лат. Tilia cordata),
  2. Крупнолистеста (Лат. Tilia platyphillos)
  3. Среднолистеста (Лат. Tilia argentea).

Во себе содржи состојки како витамин Ц, провитамин А, етерично масло и други корисни состојки.

Латинското име на растението е Tilia europaea l.

Share on:
Викенд во Крушево

Викенд во Крушево

error

Уживате во нашиот сајт? Споделете да дознаат и другите. :)