Мајчина душица

Билката Мајчина душица е нашироко позната, собиран и употребувана во Крушево. Крушвчани секоја година ја собираат и ја подготвуваат како чај, а Мајчината душица е препознатлива како корисна за дезинфекција, намалување на стрес и помага во намалување на кашлица.

Растението има убава виолетова боја и е лесно препознатливо меѓу другите растенија.

Извор: Куќен лекар од Драган Пакашки

Share on:
Викенд во Крушево

Викенд во Крушево

error

Уживате во нашиот сајт? Споделете да дознаат и другите. :)