Галерија ,,Никола Мартиноски”

Крушево е еден од ретките градови со доста богата историја. За тоа сведочат доста градби кои постојат и денес. Има вкупно шест музеи и секој од нив си има своја приказна за одредени ликови и настани кои се случиле во минатото, а се значајни во создавањето на Крушево како град, па дури и на македонската држава.

На самиот влез во градот, ако погледнете нагоре од десната страна, ќе забележите една прекрасна градба – една од најубавите крушевски куќи. Во оваа куќа е изложено добар дел од творештвото на еден од позначајните македонски сликари на 20 век – Никола Мартиновски кој по потекло е од Крушево, а и живеел во Крушево доста години. Галеријата е отворена во 1968 година. Таму ќе ги погледнете некои од најзначајните дела кои го создал големиот сликар, како на пример делото “Мајка со дете” и многу други, а ќе видите и традиционални крушевски одаи, оригинално зачувани со сите карактеристики и обелеќја на тоа време!

Share on:
Викенд во Крушево

Викенд во Крушево

error

Уживате во нашиот сајт? Споделете да дознаат и другите. :)